ANALIZĂ | Jurnaliștii Farida Rustamova & Maxim Tovkaylo: ”Cum a trăit elita rusă REBELIUNEA lui Evgheni Prigojin?”

ANALIZĂ | Jurnaliștii Farida Rustamova & Maxim Tovkaylo: ”Cum a trăit elita rusă REBELIUNEA lui Evgheni Prigojin?”
Vladimir Putin, alături de Evgheni Prigojin | Sursa Foto - Twitter

Vladimir Putin l-a etichetat pe Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, drept ”Rusul George Soros”. ”Țarul” a folosit această etichetă într-un interviu acordat în anul 2018, iar Prigojin, ulterior, s-a ales și cu porecla de ”Bucătarul lui Putin”.

Vladimir Putin a insisitat în a spune, în același interviu, că Moscova nu are nicio legătură cu proiectele lui Evgheni Prigojin, dar anii au trecut,iar ”operațiunea militară specială” din Ucraina l-a plasat pe acesta în centrul atenției. Cu ”binecuvântarea” Kremlinului, concluzie trasă de toți analiștii militari.

Una peste alta, nonconformistul și teribilistul fondator & lider al Grupării Wagner a agitat apele în Rusia lui Putin timp de un weekend, iar jurnaliștii Farida Rustamova & Maxim Tovkaylo au analizat efectele pe care această pseudo-rebeliune le-a avut asupra elitei Rusiei, asupra celor aflați la vârful puterii într-o țară pe care Vladimir Putin și FSB o controlează, în teorie, cel puțin, cu mână de fier.

”Putin a considerat aceasta (n.red. faptul că mercenarii Wagner, conduși de Prigojin, s-a îndreptat către Moscova, cu armele în mâini) o rebeliune armată și o trădare. După încheierea rebeliunii, președintele rus a recunoscut că Prigojin și mercenarii săi au trăit din resursele statului în tot acest timp.

Propaganda rusă, urmând exemplul lui Putin, susține că societatea s-a adunat în jurul președintelui în timpul rebeliunii. Acest lucru, desigur, nu este adevărat. Rușii nu au încercat să oprească coloana de mercenari în drum spre capitală și nici nu a ieșit nimeni în stradă. În schimb, scoteau numerar din bancomare, âși făceau aprovizionarea cu alimente și combustibil și își făceau griji pentru ei înșiși”, notează Farida Rustamova & Maxim Tovkaylo.

”Oamenii își trimit unii altora videoclipuri cu el ca o glumă, un divertisment gratuit”

Totuși, s-au întrebat Farida Rustamova & Maxim Tovkaylo în analiza publicată de The Moscow Times, ce se întâmpla pe coridoarele puterii și în rândul elitei ruse în zilele rebeliunii? Ce credeau cei de la putere despre Prigojin înainte de rebeliune și cât erau de uniți în sprijinirea președintelui Putin în timpul revoltei de weekend a lui Prigojin?

În urmă cu doar trei săptămâni, au amintit cei doi jurnaliști în analiza lor, un angajat al administrației prezidențiale implicat în lucrările Consiliului de Securitate l-a descris pe viitorul rebel astfel: ”El luptă eficient, oamenii mor acolo. Are dreptul să vorbească; sunt emoțiile lui. De ce nu? Avem libertatea de exprimare”.

Mulți, de altfel, au lăudat abilitățile organizatorice ale lui Evgheni Prigojin.

”Cu siguranță, Prigojin nu este un tip obișnuit, nici prost. Indiferent de câți bani ai, tot ai nevoie de creier și a organizat o operațiune mare. Dar cu cât ne apropiem de pace, cu atât mai puțini astfel de oameni vor fi nevoie”, a prezis un sursă apropiată guvernului, în urmă cu trei săptămâni. Aceasta l-a comparat pe Prigojin cu teroristul revoluționar Iakov Blumkin, cunoscut pentru asasinarea ambasadorului german Mirbach, care a declanșat o revoltă a socialiștilor-revoluționari de stânga împotriva bolșevicilor.

O altă sursă apropiată guvernului, mai precizează Farida Rustamova & Maxim Tovkaylo, a menționat că, deși mulți oameni la putere ar putea fi de acord cu esența afirmațiilor lui Prigojin, prea puțini îl simpatizează personal”, notează Farida Rustamova & Maxim Tovkaylo.

”Oamenii își trimit unii altora videoclipuri cu el ca o glumă, un divertisment gratuit. Mulți sunt de acord cu ceea ce spune despre armata pe jumătate prăbușită, dar nu este simpatie pentru el pentru că, până la urmă, este încă un bandit.”

”Toată lumea căuta cu febrilitate bilete, chiar și spre Sankt Petersburg”

După ce Evgheni Prigojin a anunțat că este decis să ”agite apele” printr-un scenariu încă neluat în calcul de cineva, Farida Rustamova & Maxim Tovkaylo au contactat personaje-cheie de la vârful puterii în Rusia, încercând să afle cum este percepută și trăită o astfel de rebeliune, la cel mai înalt nivel.

Spre surprinderea lor, atmosfera era una departe de a fi ”incendiară”, deși nimeni nu părea a înțelege ce se întâmpla cu adevărat.

”În acel moment, nimeni nu a înțeles pe deplin cât de gravă era situația. Însă, până sâmbătă dimineața, un grup de luptători ai lui Prigojin au capturat sediul Ministerului Apărării din Rostov-pe-Don, în timp ce altul se îndrepta spre Moscova. Putin a înregistrat o adresă video de urgență, acuzând Grupul Wagner de revoltă militară și trădare. FSB și Ministerul Apărării au cerut luptătorilor Wagner să depună armele. Moscova, regiunea Moscova și regiunea Voronej au fost plasate sub un regim de combatere a terorismului.

Printre cei aflați în poziții de nivel înalt și mediu în clasa conducătoare rusă, sentimentul principal de sâmbătă dimineața și după-amiaza a fost confuzia cu privire la ceea ce se întâmplă și cum ar putea fi posibil acest lucru.

Începând de vineri seara, unii oficiali civili, manageri guvernamentali și membrii familiei lor au început să rezerve bilete din Moscova, potrivit unui cunoscut apropiat al unui oligarh rus. «Toată lumea căuta cu febrilitate bilete, chiar și spre Sankt Petersburg», a spus el, deoarece părăsirea Rusiei nu este ușoară din cauza sancțiunilor și biletele de avion disponibile s-au epuizat rapid”, precizează Farida Rustamova & Maxim Tovkaylo.

”Ar fi o exagerare să pretindem că groaza existențială a domnit în toate agențiile federale și companiile de stat ale Rusiei”

În timp ce unii părăseau țara sau plecau de la Moscova, alții se înarmau, mai spun jurnaliștii Farida Rustamova & Maxim Tovkaylo. Totuși, insistă acesștia, nu este foarte clar dacă acest lucru s-a datorat ”patriotismului sporit” sau preocupărilor că ”forțele de securitate nu vor putea rezista rebelilor”.

Conducerea unei companii de stat a eliberat arme unora dintre angajații săi.

”Biroul nostru este o unitate sigură în centrul Moscovei. După discursul lui Putin, am fost chemați la o întâlnire și cei dintre noi care aveau experiență de luptă sau care au servit în armată au fost rugați să patruleze strada și aleea unde se află biroul. Celor care au fost de acord li s-au dat arme. Serviciile de securitate au organizat totul, dar nu au fost singurii care au plecat în patrulare”, a spus un manager de top al companiei de stat.  Potrivit managerului, șeful le-a spus angajaților: «Vom elimina teroriștii până la ultimul glonț».

Cu toate acestea, ar fi o exagerare să pretindem că groaza existențială a domnit în toate agențiile federale și companiile de stat ale Rusiei.

Răscoala lui Prigojin a avut loc sâmbătă. Mulți oficiali și manageri guvernamentali părăsiseră orașul cu o zi înainte și nu a existat nicio cerere imediată ca aceștia să se întoarcă la muncă. De exemplu, un angajat al administrației prezidențiale amenaja o grădină la casa lor în timpul rebeliunii, în timp ce colegul său din aparatul guvernamental își plimba copiii”, mai scriu jurnaliștii Farida Rustamova & Maxim Tovkaylo.

”În timp ce ziua de luni a fost declarată zi liberă pentru moscoviți, toți oficialii și managerii ruși s-au întors la muncă. Acesta a inclus membri ai guvernului, care au spus în fața camerelor de luat veder că economia și sfera socială au supraviețuit revoltei și că totul se află sub control”

Farida Rustamova & Maxim Tovkaylo

Citește și:

Alexei Navalnîi, după revolta eșuată a mercenarilor Wagner: ”Vladimir Putin, cea mai mare amenințare la adresa Rusiei”

ANALIZĂ | Scriitorul Damian Kudryavtsev, deportat de Putin: ”Sancțiunile impuse Rusiei nu sunt suficiente, se va îndrepta și mai mult spre China”

Noul PROCES intentat lui Alexei Navalnîi începe luni, 19 iunie: ”Se va desfășura cu ușile închise, fără accesul presei. Ne luptăm cu Putin din 2011!”

Lilia Chanysheva, fost lider al echipei lui Alexei Navalnîi, condamnată la 7 ani și jumătate de închisoare: ”Încă un ostatic într-o colonie penală”

ANALIZĂ | Cercetătorul Konstantin Skorkin și noua mutare a lui Putin: ”Alegeri în Ucraina ocupată, pretinde că totul merge conform planului”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Fiica Elenei Lasconi este internată în spital! Candidatul USR a primit această veste chiar îniante...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...